dinsdag 20 april 2010

Het gaat niet goed...


Misschien is dit wel mijn spannendste blogbericht tot nu toe. Het gaat niet goed met mijn/ons bedrijf VIStrainingen. Nadat we vorig jaar met hard werken nog een mooi resultaat haalden, is het nu zwaar weer. De open trainingen lopen heel slecht en in company is het onvoorspelbaar; grote opdrachten worden uitgesteld en dan komen er weer ineens toch weer wat dingetjes binnen. Sprokkelen noemen we het. En we weten echt niet of we hier goed doorheen komen. Het gekke is dat het najaar helemaal vol dreigt te lopen en dat we nu veel te weinig werk hebben.

En ik schrijf het omdat ik vind dat ik ook hier wel transparant in moet zijn. Dat is niet mijn sterkste kant; ik speel liever mooi weer. Ik vind het heel pijnlijk om toe te moeten geven dat het niet goed gaat en heb al honderd keer naar mezelf gekeken wat ik nou heb laten liggen, wat ik niet goed het gedaan. Volgens mijn collega's ben ik niet zo almachtig en is het ook gewoon crisistijd.

Als ik echter de berichtgeving om me heel volg, dan lijkt het of het met de meeste anderen goed gaat. De twitteraars melden het ene succes na het andere. Partners zeggen me 1-op-1 meestal wel dat het niet goed gaat, maar sluiten meestal af met 'maar we komen er wel doorheen'. En ergens denk ik dat het niet kan; het kan niet zo zijn dat het met iedereen economisch goed gaat. Grote organisaties zijn daar niet zo moeilijk in; die geven gewoon aan dat ze grote verliezen leiden. Maar het lijkt wel als het om kleinere bedrijven gaan met wellicht identificeerbare mensen, dan blijft het stil.

Het is ook logisch; gewonde dieren trekken zich terug. Maar we leven in een wereld waarin we juist uit die onbewuste veilige patronen willen stappen. Een bewuste stap willen maken om bijvoorbeeld transparantie en kwetsbaarheid te tonen hoor ik overal en niet in de laatste plaats van mezelf. En uiteindelijk gaat het om het echt doen, het lef tonen en risico nemen. Want zo voelt het zeker; ik vind het vreselijk spannend om dit nu te schrijven en heb het idee dat ik een groot risico neem. 'Wellicht lezen klanten dit en denken ze dat we geen goed bedrijf zijn', dat soort overtuigingen en angsten spoken door mijn hoofd.

Maar ja, 'you teach what you preach'. En dus vind ik dat ik geen boeken kan schrijven over kwetsbaarheid en transparantie, als ik dat zelf ook niet laat zien. So, here goes nothing: het gaat niet goed met VIStrainingen.

En dat is mooi k...

7 opmerkingen:

Kim zei

Ik vind je erg moedig Tica!

Ik hoor hey geluid meer. Niet dat je daar wat aan hebt. En inderdaad één op één is het makkelijker uitspreken.

En als het minder gaat, zegt dat wat mij betreft niks over de kwaliteit van je bureau. Soms heb je ook gewoon pech. Of vallen er waardevolle lessen te leren en is er toch een relevantie.

Nu de kunst om vertrouwen te hebben dat jullie er sterker uit gaan komen!

Ilse zei

Het is heel moeilijk om je niet te erg laten beïnvloeden door Twitter. Daar gaat het met bijna iedereen goed. En als je leest wat anderen allemaal meemaken dan lijkt je eigen leven er soms schraal bij af te steken. Vertrouw op je eigen kracht en misschien moet je eens totaal de andere kant op denken dan je tot nu toe hebt gedaan. Makkelijker gezegd dan gedaan. I know. Ik wens je veel wijsheid toe.

Elja Daae zei

Ik sluit me aan bij Kim en Ilse. Moedig van je, om zo open te zijn. En een goed voorbeeld. Vandaag nog wilde ik trots tweeten dat ik mijn eerste echte betaling had binnen gekregen sinds ik mijn nieuwe bedrijf gestart ben. Maar leek me toch niet handig ;-) Je gaat toch meedoen met dat hele mooi weer spelen.
Wat je bedrijf betreft...ik email je even.

manu zei

Dat zouden meer mensen moeten doen, zo transparant zijn. Wie geen hulp vraagt, zal hem ook niet krijgen. Hopeljk is de dip tijdelijk voor jullie. De eerste stap naar herstel is erkennen dat er iets niet goed gaat toch? En bovendien: VIS trainingen is een dienstverlener aan bedrijven bij wie het ook niet zo goed gaat. Samen in het schuitje. Samen nadenken over oplossingen? Ik raad jullie in ieder geval aan, en door dit berichtje zijn jullie ook weer even 'top of mind' wat dat betreft : )

Rudolf Winius zei

Volgens mij gaat het heel goed Tica! Je laat jezelf zien en waar je voor staat. Je zit in een fase die ik 'de plek der moeite' noem. Ik lees je woorden en ze kloppen met jouw boeken. Vertrouwen. Het komt goed.

Pontier&vanMoorst zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Pontier&vanMoorst zei

Ik ben onder de indruk van je openhartigheid! Ik herken wat je schrijft, op twitter, maar ik heb geen vergelijkingsmateriaal want wij zijn in de crisis begonnen.Dus we weten niet goed hoe het voor die tijd was... Hou moed!