donderdag 16 december 2010

Ezelsbruggetjes voor Nieuw Leiderschap

Ik ben praktisch en nuchter ingesteld. En ik hou dus van handige weetjes en handvatten. Zo ook met nieuw leiderschap. Want wat is het nou precies? En wat moet je doen? Hieronder hopelijk wat handige 'dingetjes'.

Voor mij is het een manier van leidinggeven waarbij een mooie combinatie wordt gemaakt tussen leiden en dienen. Leiden door visie te hebben en dit uit te dragen. Dienen door ruimte te bieden aan de mensen om zo goed mogelijk hun werk te doen. In dit kader wordt steeds meer gesproken over de nieuwe 3 r'en: richting geven, ruimte bieden en resultaten boeken.

Nieuw leiderschap draait in de basis om vertrouwen en in dit kader is het weer handig om de volgende dingen te realiseren: de hoeveelheid vertrouwen die je geeft aan anderen, is een directe afgeleide van je eigen zelfvertrouwen. Verder wordt vertrouwen in organisaties voorspeld door betrokkenheid, beslissingsvrijheid en transparantie. Dus is het een manier van leidinggeven waarbij de medewerkers zoveel mogelijk worden betrokken, zoveel mogelijk vrijheid hebben om hun werk zelf in te richten en te doen en een stijl waar openheid, authenticiteit en kwetsbaarheid belangrijke elementen zijn.

Wat doe je dan? Je bent bezig met het faciliteren van dat mensen hun werk kunnen doen, ze aanmoedigen, ze coachen. Af dus van de inhoud. Wel zorg je voor koers en richting die worden vertaald in meetbare doelen op elk niveau. En daar op sturen en de resultaten monitoren. Niet de weg ernaar toe. Je geeft dus veel aandacht aan de mensen, niet de taak. En je let op de samenwerking, omdat mensen onder druk vaak neigen naar solistisch werken en vergelijken. Volgens Aaron doe je namelijk 2 dingen in de interactie: vergelijken of verbinden. En dat kun je niet tegelijkertijd. Als leider zorg je voor de verbinding.

Een van de nieuwe leiders die ik volg, loopt per dag 3 rondes door zijn organisatie, wat hem zeker zo'n 2,5 uur kost. ..En hem nog veel meer oplevert. Dat is nog eens wat anders dan elke ochtend iedereen groeten, voordat je je kamer induikt.

Het belangrijkste is wel dat nieuw leiderschap gaat over ego-, en zelfbewustzijn. Het is niet erg om een groot ego te hebben, als je dit maar doorhebt en hier keuzes in maakt. Je afvragen of je graag iets wilt zeggen om iets te zeggen en indruk te maken of dat je denkt dat het iets bijdraagt, is daarbij een goede afweging. Bescheidenheid is handiger, maar vaak nog lastig omdat in onze selectiefase we vaak nog dominante mensen kiezen als leidinggevende.

Nog een handig weetje om te beseffen: uit onderzoek uit 2007 bleek dat maar 17% van de leidinggevenden schijnt te coachen. Ik zie dat ook vaak in de praktijk: leidinggevenden denken dat ze coachen, maar blijken dan vaak toch te adviseren en te overtuigen. Wat helpt is dat ook weer uit onderzoek blijkt dat als je anderen adviseert of overtuigt, het zelfvertrouwen van de ander op dat moment meteen afneemt... Dit weetje is vaak voldoende confronterend voor leidinggevenden om echt te gaan luisteren en coachen. Wellicht helpt het hier ook...

Succes!

2 opmerkingen:

Petra van de Kop zei

Ha Tica, mooi hoe je die 3 r-en van leiderschap benoemt: richting geven, ruimte bieden en resultaten boeken.

Eigenlijk zijn dat ook weer de 3 petten die horen bij leiderschap: de leider, de coach en de manager.

Lies zei

Ik heb onlangs een boek gekocht over de 5 essentiële elementen van inspirerend leiderschap op aanraden van een vriend en één van deze 5 was 'zelfvertrouwen'. Hierin stond een mooie quote: Zelfvertrouwen is die diepe innerlijke overtuiging dat alles wat je je kunt voorstellen ook mogelijk is. Het is de energie die je leven voedt.' Ik vond dit echte waarheid en wou dit even delen. De schrijver, Harley Lovegrove schrijft niet enkel over leiderschap in een bedrijf ofzo, dit is echt een boek dat zowel voor huisvrouwen als top leiders van grote bedrijven van pas komt om je leven dagelijks in goede banen te leiden..kijk mss eens op zijn site: www.harleylovegrove.com, groetjes!