maandag 3 mei 2010

ff een hart onder mijn eigen riem...

SMT 19-04-2010 Tica Peeman: Vertrouwen

Geplaatst door Debbie Molhuizen op 27 April 2010 om 19.11 in Verslagen
Stuur bericht Discussies bekijken

Vertrouwen is niet te verkopen

Het ging over ‘Vertrouwen’ de Spirituele Management Tafel van 19 april jl. Tica Peeman, directeur van Vistrainingen en schrijfster van de boeken ‘Heb lef, durf te veranderen’ en ‘I trust U’ nam de aanwezigen op interactieve wijze mee in gesprek.

Het publiek meenemen, is een kunst op zich. Tica verstaat de kunst. Zij zette haar visie, ervaring en talent om mensen in contact te brengen dubbel en dwars in tijdens de bijeenkomst. De interactieve oefeningen spraken tot de verbeelding en zorgden voor de nodige uitwisseling in de zaal. Een van de opdrachten was: ‘Vertel elkaar waarom je te vertrouwen bent’. In tweetallen werd ieders betrouwbaarheid tegen de lamp gehouden. Je kunt natuurlijk uiteenzetten waarom je te vertrouwen bent, de vraag is echter of dat vertrouwenswekkend overkomt. Dan is er nog de optie te delen dat je niet altijd te vertrouwen bent. Levert dit het nodige vertrouwen? We kwamen er niet uit. Wat wel duidelijk werd voor mij, is dat vertrouwen bouwen een wederzijds proces is.

Peeman nam een aantal wetmatigheden onder de loep van High Trust Organisations. Zo is de opzet en structuur binnen deze bedrijven anders en heerst er een sterke cultuur. Denk bijvoorbeeld aan organisaties als BSO, waar de celindeling werd geïntroduceerd door Eckart Wintzen of aan Semco, waar betrokkenheid voelen en bevorderen, beslissingsvrijheid en transparantie voorop staan. Ook het leiderschap is vernieuwend. De leider van een HTO coacht, is zelfreflectief, introvert, bescheiden en verbindend. Hij is visionair en stuurt op cultuur. De vraag was al snel: hoe staat het er dan nu voor met het leiderschap in Nederland?
De cijfers die voortkwamen uit het onderzoek van FNV uit 2007, liegen er niet om. De leiders van nu voldoen volgens het onderzoek in zeer geringe mate aan de hiervoor gestelde talenten en competenties. En dat riep de nodige vragen op tijdens de bijeenkomst. Want: is het niet zo dat ook de werknemer een verantwoordelijkheid heeft voor de groei van zichzelf en daarmee de organisatie? Is dit niet een klaagzang van de medewerker, die geen idee heeft hoe hij zich tot de veranderingen van deze tijd kan verhouden?

De dynamiek in de zaal was pakkend. Er was weerstand tegen de cijfers, de opbouw van het onderzoek en de eenzijdige benadering. En daarbij…. 2007, er is nogal niet wat gebeurd in de tussentijd.

De beweging in de zaal werd krachtig door Tica benoemd. Er ontstond een dialoog over wat er dan aan de hand is en wat we daarvan kunnen leren. Er ontstond een mooie brug overigens naar haar nieuwe boek dat zij ontwikkeld door via LinkedIn bijdragen te vragen van lezers. Een ware co-creatie, met als onderwerp: het Nieuwe Leiderschap.

Persoonlijk heb ik de dynamiek in de zaal rond de cijfers boeiend gevonden. In mijn beleving zijn wij als mens op zoek naar zekerheid, weten en kennen. Dat geeft houvast. Echter, juist als je het met elkaar hebt over vertrouwen, is het zo ontzettend lastig dit te willen vatten in onderbouwde cijfers. Natuurlijk hebben we met elkaar die neiging en toch vragen thema’s als deze een meer holistische benadering. Welke woorden we dan kunnen gebruiken, hoe we elkaar dan bevragen en wat we wel en niet delen, daar zijn we nog niet uit. Tijdens deze pakkende bijeenkomst werd voor mij echter duidelijk dat je vertrouwen niet kunt verkopen met mooie cijfers en onderbouwing alleen. Het is ook een zaak van ons hart en we worden uitgedaagd ons innerlijk weten in contact te brengen met anderen. Daar is niks wetenschappelijks aan. Dat is een kwestie van doen!

Tica deed het. Ook een paar dagen later op haar blog (www.tiex.nl). Zij kweekt vertrouwen. Door te openen.
Aan allen en Tica in het bijzonder: dank voor een mooie avond!

Debbie Molhuizen

Geen opmerkingen: