woensdag 17 maart 2010

Het gedoe van Het Nieuwe Leiderschap

Het afgelopen jaar mocht ik veel bij organisaties binnenkomen, praten, luisteren en uitleggen wat de nieuwe ontwikkelingen zijn binnen organisaties. Het is een spannende wereld, vind ik. Eentje die razendsnel veranderd. Was twitteren een half jaar geleden nog voor veel mensen iets geks en vooral iets waar ze niet aan mee wilden doen, nu twittert iedereen er lustig op los. Maar al snel merkte ik ook dat de ontwikkeling valt of staat met leiderschap; nieuw leiderschap wel te verstaan. Of is het gewoon oud leiderschap, maar nu eens een keer goed uitgevoerd? Het valt me tegen, na een jaar, ons leiderschap. Veel elementaire dingen worden niet gedaan, laat staan de verheffende taken die leiders hebben. De meeste leiders rennen zich nog steeds een slag in de rondte, onderwijl vasthoudend aan hun spreadsheetje en alles doende om alles in de gaten te houden. Dat is natuurlijk erg gechargeerd, maar onderzoeken van bijvoorbeeld het FNV onder werknemers laat ook wel zien dat het slecht is gesteld met ons leiderschap.

En ik snap het en worstel zelf ook. Want vaak komen we in boeken en artikelen niet veel verder dan te zeggen dat leiders zich niet meer met de inhoud moeten bemoeien. Maar ja, wat dan? En dan komen er meer vage termen; coachen, faciliteren. En de aanklacht die we hebben naar de leiders dat ze hun missie en visie concreter moeten maken naar de medewerkers, geldt ook voor ons die Het Nieuwe Leiderschap promoten. Het is vaak vaag. Want mag je dan niet meer sturen en instrueren? Schrijven we Hersey en Blanchard helemaal af? Ik vind van niet. Volgens mij is het juist belangrijk om vertrouwen te creeren door heldere kaders af te spreken. Die kaders gaan over doelen, zowel targets als kwalitatieve doelen, cultuuraspecten als houding en gedrag, samenwerking, inwerktrajecten. Daar mogen leiders zeker sturend in zijn of 'de regie voeren'. Ook al weer een vaag concept.

Ik ben met een boek bezig over nieuw leiderschap via een linked in groep. En ik wil Het Nieuwe Leiderschap daarin helder maken. Dat lukt me niet alleen en vandaar dat ik mensen vraag om mee te denken en te schrijven. Die commentaren komen ook in het boek met de schrijvers erbij en als ze willen daarbij hun twitter- of emailadressen. En met links en tips. Mijn idee is ook om met 3 a 4 nieuwe leiders een dag mee te lopen, zodat ik concreet kan beschrijven wat ze doen op een dag. En dus zoek ik naar die mensen die dat okay vinden of tips over nieuwe leiders. Ik hoor heel graag je reactie en ik neem je ook weer op als bron in mijn boek.

Omdat ik vind dat de leiders van vandaag ook zelf meer duidelijkheid en helderheid mogen krijgen wat er nu van ze wordt verwacht. Het is al lastig genoeg om de switch te maken!

4 opmerkingen:

Unknown zei

Is het nieuwe leiderschap lastig of het loslaten van oud leiderschap?

Naar mijn waarneming is eerder het laatste lastig. Nieuw leiderschap vraagt om nieuwe perspectieven op mensen en organiseren. Per saldo dus het loslaten van oude perspectieven.
En daar zijn we niet zo aan gewend. Dat geeft een gevoel van angst en onbehagen.

Let wel; de stap wagen is nooit meer anders willen (en kunnen)

Edwin de Bree

Sandra Van Kolfschoten zei

In het Nieuwe Leiderschap vind ik het belangrijk en interessant om aandacht te besteden aan nieuwe jonge leiders en leermeesters. innovatieve organisaties en broedplaatsen worden steeds meer geleid door jonge mensen. Het vraagt vertrouwen om Grootse Zaken in handen te leggen van jonge mensen zonder de gebruikelijke leeftijdservaring. In de ontwikkeling van een 3.0 wereld kan het niet anders dat we ons laten leiden door jonge nieuwe leiders en leermeesters. Nieuwe leiders 3.0 laten zich niet voorstaan op hierarchie en macht maar leiden op basis van synchroniciteit en co-creatie. Het is interessant om te zien hoe bijzondere scholen gebruik maken van dit soort denken en studenten directeur laten zijn van hun eigen bedrijf.
Boeiend om een dag mee te lopen met een heel jonge leider. Of om opvattingen over leiderschap eens serieus te onderzoeken bij onze jonge leiders.
Durven we ons oprecht te laten leiden door een Dreumes? Op welke manier verRijken jonge leiders 3.0 onze organisaties. En welke bedrijven (ze zijn er) hebben het lef om gebruik te maken van dit leiderschap. Ik draag graag een steentje bij...
Sandra van Kolfschoten
www.meestersadvies.nl

Boris Goddijn zei

Wil even reageren op het gegeven samen werken aan een boek, zoals Tica dat nu doet. Een mooi voorbeeld daarvan is het boek We-Think van Charles Leadbeater. Het boek is tot stand gekomen door de bijdragen van zeer veel mensen die de online voorpublicaties konden beoordelen. Het boek zelf gaat hier ook over. Massa creativiteit en innovatie. Tica zet een stap in die richting. Moedig.

Boris Goddijn

Debbie Molhuizen - de Tussentijd zei

Dag Tica,
Sprak vandaag met Coen over jouw nieuwe boek en ga daar graag met je over in gesprek. Om te delen dat nieuw leiderschap over verbindend leiderschap gaat, dat we in een tussentijd leven waarbij we het oude loslaten en het nieuwe nog niet in zicht is. Dat er maar een weg is, en dat is er met elkaar doorheen. Op weg naar verbinding met onszelf om vandaar uit in verbinding met anderen te zijn. Een keer over doorbomen. Bij de Tussentijd in Maarn? Debbie Molhuizen, www.detussentijd.nu